Your browser does not support JavaScript!


Ford Transit Ghia Buss - Den bortglömda oldtimern

Ford Transit Ghia representerar en något okänd sida av Fords fordonsarv. I världen av kommersiella fordon, där funktionalitet vanligtvis dominerar över lyx, bröt Ford Transit Ghia normen genom att erbjuda en kombination av praktikalitet med exceptionell komfort. Denna glömda version, trots sin korta historia, förtjänar uppmärksamhet. Speciellt eftersom originaldelar från Ford för Ghia-versionen är verkliga rariteter och sällsyntheter, riktiga vita korpar bland bildelar.

Ford Ghia - Vad betyder det?

Ghia är ett namn som hänvisar till en speciell, lyxig version av utrustning för vissa Ford-modeller. Början på detta samarbete går tillbaka till 50- och 60-talen, när Ford gick samman med ett italienskt företag som designade karosserier för att skapa speciella, rikt utrustade versioner av sina modeller. I Ford Transit Ghia symboliserar Ghia användningen av funktioner som lädersäten, luftkonditionering och elektriska fönster, vilket gjorde den till en av de mest lyxiga kommersiella fordonen på marknaden. Allt tack vare unika delar för Transit.
Ford Transit FT100 Ghia

Exempel på Ghia-modeller

Bland Ford-modeller som bär Ghia-beteckningen hittar vi bilar som 1991 Ford Fiesta GHIA 5D, utrustad med en 1.4L motor och automatväxellåda, och 1987 Ford Granada 2.9i Ghia. Båda dessa modeller representerar Ghia-filosofin och erbjuder högkvalitativa ytbehandlingar, lyxiga material och avancerade teknologiska lösningar för maximal komfort. Ghia-linjen i Ford-modeller är synonymt med lyx och exklusivitet, vilket kan ses genom att analysera utrustningen i specifika modeller från denna serie. Under tiden erbjuder företaget Trateo premium fjädrar för Ford Transit 1978-1985. Men låt oss återvända till Ghia-fordonen...

Ford Fiesta Ghia

1991 års Ford Fiesta GHIA 5D utmärker sig inte bara genom sin avancerade 1.4L motor och automatväxellåda, utan erbjuder också en rad tillägg som höjer komforten och estetiken vid körning. Interiören i denna modell är färdigställd med högkvalitativa lädersäten, och komforten för passagerarna förbättras genom elektrisk fönsterhantering och ett avancerat luftkonditioneringssystem. Externt utmärker sig Fiesta GHIA med eleganta, kromade detaljer och speciella, lätta fälgar, vilket understryker dess unika karaktär.

Ford Granada Ghia

1987 års Ford Granada 2.9i Ghia presenterar ett ännu mer utvecklat tillvägagångssätt till lyx. Denna modell var utrustad med en kraftfull 2.9-litersmotor, som i kombination med ett rikt utrustat interiör gjorde den till en av Fords flaggskeppsbilar vid den tiden. Granada Ghia erbjöd inte bara läderklädsel och elektriska sätesjusteringar, utan också avancerade ljudsystem och ett valfritt elektriskt soltak, vilket ytterligare ökade körglädjen. Säkerheten var också på en hög nivå tack vare det avancerade ABS-systemet, som var sällsynt i bilar från den perioden.
Ford Transit Ghia Broschyr

Ford Transit MK2 Ghia Bus – En lyxig leveransbil

Ford Transit MK2 Ghia Bus är en riktig raritet bland leveransbilar. Producerad mellan 1983-1986, erbjöd den inte bara ett rymligt interiör för nio passagerare, utan också en rad tillägg som höjde körkomforten: från speciella karossfärger, halogenstrålkastare i grillen, till belysning i benutrymmet i passagerarkompartementet. Dessutom fanns det motoralternativ på 2.0 liter bensin och 2.4 liter diesel, vilket gjorde den till ett särskilt flexibelt val för krävande användare. Vi pratar om de odödliga Ford-motorerna från 80-talet! Delar till Ford Transit MK2 finns i vår onlinebutik.

Sammanfattning: En kort historia om Ford Transit Ghia

Ford Transit Ghia, som representant för den exklusiva Ghia-utrustningslinjen, utgör ett viktigt kapitel i Fords historia, som visar hur lyxelement kan finna sin plats även i kommersiella fordon. Även om Ford inte längre erbjuder Ghia-versionen i sina nya modeller, lever arvet från denna linje kvar tack vare företag som MS-RT, Carlex Design eller Xclusive. Dessa företag fortsätter traditionen att modifiera Ford-leveransfordon, genom att lägga till lyx och exklusivitet.

FAQ: Transit Ghia

Är Ford Transit Ghia tillgänglig på andrahandsmarknaden?

Ford Transit Ghia är en raritet på andrahandsmarknaden på grund av sin exklusivitet och korta produktionstid.

Vilka är de huvudsakliga skillnaderna mellan standard Ford Transit och Ghia-versionen?

Ghia-versionen skiljer sig från standard Transit genom tillägg som lyxiga interiörfinishar och bättre utrustning.

Är det värt att investera i ett köp av en Ford Transit Ghia?

Att investera i en Ford Transit Ghia kan vara värdefullt för samlare och entusiaster av unika kommersiella fordon.

Visste du att ... ?

Våra andra bloggartiklar: